Orthopedisch hondenkussen voor oudere hond?

orthopedisch hondenkussen Kies de juiste voor jouw ouder wordende hond

Wanneer je hond ouder wordt is de kans groot dat hij steeds meer last krijgt van zijn gewrichten. Ook bij een grotere en zwaardere hond zul je dit sneller zien. Het is dan ook aan te raden om geen standaard kussen te kiezen voor je oudere hond. Maar welke kussen voor oudere hond dan wel en hoe kies je de juiste uit?

Een oudere hond

Wanneer je hond wat ouder wordt, is de kans groot dat hij wat meer last kan gaan hebben van z’n gewrichten. Ook zullen ze steeds moeilijker en langzamer gaan lopen. Je zult dan vaak zien dat ze pijnlijke spieren krijgen en artritis is dan ook iets wat veel voorkomt bij oudere honden.

Wanneer je hond ouder wordt, zul je ook merken dat hij moeilijker uit z’n mand kan komen of dat het langer duurt voordat hij echt comfortabel ligt. Dit kan komen doordat de mand niet lekker meer ligt of dat de instap van z’n mand bijvoorbeeld te hoog is. Het aanschaffen van een andere soort mand kan in dat geval beter voor je hond zijn. Welke mand voor oudere hond geschikt is, verschilt natuurlijk per hond maar een plat orthopedisch hondenkussen bied dan vaak een uitkomst.

Het aanpassen van het orthopedisch hondenkussen

Er zijn veel verschillende soorten manden te vinden voor de hond. Zo zijn er juist manden die je hond extra ondersteuning kan bieden, maar ook manden die juist heerlijk zacht en comfortabel liggen. Welke mand voor oudere hond geschikt is kan per ras verschillen.

Wanneer het om een grote oudere hond gaat, is het bieden van ondersteuning een van de belangrijkste dingen van de hondenmand. Ook kan er gekozen worden om juist over te gaan op alleen een kussen. Dit omdat een oudere hond soms moeite kan hebben met het in- en uitstappen over het randje van de mand. In dat geval raden we je zeker aan om te kijken naar een orthopedische hondenkussen.

Wat is een orthopedisch hondenkussen?

Als je hond ouder is, zul je meteen merken dat hij er wat langer over doet om uit zijn mand te kunnen komen. Het gaat allemaal niet zo vloeiend meer en soms kun je zelfs zien dat het pijn doet. Dit is natuurlijk door de leeftijd van de hond niet zo raar. Een orthopedische hondenmand kan hierbij helpen.

Een orthopedische hondenmand geeft de hond ondersteuning waar nodig is. Er zijn dan ook veel hondenmanden en kussen die deze ondersteuning niet bieden. Ze liggen wel lekker voor je hond, maar zijn vaak zacht of verliezen op den duur hun volume. Met een orthopedische hondenmand is er een extra steun laag toegevoegd aan het kussen. Dit is vaak een laag van traagschuim, wat een stuk steviger is en daardoor meer ondersteuning biedt. Het voorkomt doorzakken en zorgt er ook voor dat je hond makkelijker uit zijn mand kan opstaan.

Het kan je hond met artritis, mobiliteitsproblemen en pijnlijke gewrichten dus erg helpen bij het comfortabel liggen en ook het opstaan. Gelukkig zijn er veel verschillende orthopedische manden te vinden. Zowel voor grote als kleine honden is er een bijpassend formaat.

Verschillende eigenschappen

Een orthopedisch kussen heeft verschillende eigenschappen zodat je oudere hond comfortabel kan liggen. Als eerste is dit het traagschuim, ook wel geheugenschuim genoemd. Ze vormen zich goed naar het lichaam van de hond, waardoor de pijn van de gewrichten verzacht wordt. Ook zorgt dit schuim ervoor dat je hond een stuk makkelijker opstaat uit zijn mand. Dit zal hem ook weer pijn schelen.

Er zijn ook orthopedische hondenkussens die verwarmd zijn. Zeker voor oudere honden met artritis is dit ideaal. De warmte verlicht de pijn van de artritis namelijk. Sommige manden werken hetzelfde als een verwarmd deken, deze stop je in het stopcontact. Andere hebben weer een stuk wat je in de magnetron kunt opwarmen. Als laatste zijn er ook bedden die ervoor zorgen dat de warmte van de hond goed vast gehouden wordt. Zo ligt je hond heerlijk comfortabel.

Orthopedische mand kopen? Let hier op!

Er is erg veel keuze in orthopedische hondenmanden te vinden. Ze zijn dan ook zeer populair en daarom is er veel aanbod. Als eerste raden we je daarom zeker aan om advies in te winnen bij je eigen dierenarts. Zeker wanneer je een orthopedisch bed wilt om je oudere hond van pijn te verlichten. De dierenarts weet de medische geschiedenis van je hond en kan hierop het beste passende advies geven.

Wanneer je kijkt naar het kopen van een orthopedische mand is het natuurlijk ook de bedoeling dat je hond er fijn in gaat liggen. Kijk hierbij echt goed hoe je hond graag ligt en wat er handig voor hem zou zijn. Wanneer hij veel pijn in z’n gewrichten heeft, dan is bijvoorbeeld een kussen dat gelijkvloers is het beste voor hem. Ook de grootte van je hond heeft hier invloed op natuurlijk. Een grotere hond kan nog wel comfortabel een mand van 8 cm hoog instappen, maar voor een kleinere oudere hond kan dit alweer te hoog zijn.

Ook moet je hond natuurlijk geheel in de mand of op het kussen passen. Wanneer het kussen of de mand te klein is, zullen ze alsnog moeite hebben met comfortabel te kunnen liggen. Dit kan uiteindelijk voor nog meer pijn zorgen. Je kunt beter een iets te groot kussen kopen dat zeker genoeg ruimte biedt, dan een te klein kussen.

Het schoonmaken van het orthopedisch hondenkussen

Wanneer je hond ouder wordt zal hij een stuk meer tijd doorbrengen op zijn kussen. Zeker wanneer je een fijn orthopedisch kussen hebt aangeschaft waar hij comfortabel ligt, zal hij het liefste er de hele dag op liggen. Het is dan ook belangrijk dat je de mand en het kussen regelmatig goed schoonmaakt. Ook wanneer je hond wat ouder wordt, kan de kans op een ongelukje in huis groter zijn. Een waterdichte binnenbekleding wordt dan zeker aangeraden. Kies dan ook zeker voor een kussen met een afneembare hoes. Deze kun je gewoon makkelijk afhalen en in de wasmachine doen. Zo houd je de mand en het kussen makkelijk schoon en fris voor je hond en kan hij comfortabel blijven